Logo

Evropske sheme kakovosti so namenjene zaščiti proizvajalcev in potrošnikov.

Kmetijski in prehranski izdelki, proizvedeni v Evropski uniji, odražajo pisano raznolikost različnih evropskih regij in njihovih tradicij.

Z namenom zaščite in promocije izdelkov s posebnimi lastnostmi, ki jih zagotavljajo specifične pokrajinske značilnosti in tradicionalen način predelave, so bile v okviru Evropske unije vzpostavljene sheme kakovosti in njim lasten način označevanja, ki potrošnikom zagotavlja vrhunsko kakovost izdelkov in njihovo pristnost.

Trenutno obstajajo tri evropske sheme kakovosti, ki vsaka s svojim simbolom kakovosti omogočajo prepoznavnost in nadzorovano proizvodnjo avtentičnih izdelkov:

  • zaščitena označba porekla,
  • zaščitena geografska označba,
  • zajamčena tradicionalna posebnost.

Evropske sheme kakovosti so namenjene zaščiti proizvajalcev in potrošnikov.

Evropski simboli kakovosti potrjujejo pristnost izdelkov in s tem potrošnikom zagotavljajo, da so bili izdelki narejeni po predpisanem tradicionalnem načinu pridelave, značilnem za posamezno regijo.

Evropski simboli potrošnikom olajšajo izbiro pri nakupu, proizvajalce pa ščitijo pred posnemanjem ali zlorabo imen njihovih (zaščitenih) izdelkov.

ZAŠČITENA GEOGRAFSKA OZNAČBA

Zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države in jih odlikuje posebna kakovost, sloves ali druge posebnosti. Vsaj ena od faz proizvodnje mora potekati na geografskem območju, po katerem je kmetijski pridelek ali živilo poimenovano, surovine pa lahko izvirajo z drugega območja.

Proizvajalci kraškega pršuta so se odločili celo za strožje kriterije in predpisali, da morajo vse proizvodne faze potekati znotraj označenega proizvodnega območja.

Poleg kraškega pršuta nosita zaščiteno geografsko označbi še dva izdelka s slovenskega Krasa. To sta kraška panceta in kraški zašink.

Kraško panceto na zunaj prepoznamo po značilni pravokotni obliki. Po zaužitju pa hitro okusimo njeno nežno teksturo, izjemno poln in vabljiv vonj ter neslan okus. Prava kraška panceta je narejena iz posebej skrbno izbrane mesnate slanine prašičev s kožo in brez reber, ki ji s suhim postopkom soljenja z morsko soljo in budnim nadzorom sušenja dajo edinstvene senzorične lastnosti.

Kraški zašink je tradicionalen kraški suhomesnati izdelek značilne valjaste oblike in ovit v elastično mrežico. Narejen je iz kakovostne svinjske vratovine brez kosti, ki skozi suhi postopek sušenja razvije značilno polno aromo mišičnine in slanine ter rahlo slan okus.

zascitena-geografska-oznacba

ZAŠČITENA OZNAČBA POREKLA

Zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države. Proizvodnja je geografsko omejena, kakovost in značilnosti kmetijskega pridelka ali živila pa so izključno ali bistveno posledica geografskega okolja ter njegovih naravnih in človeških dejavnikov. Vsi postopki pridelave in predelave morajo potekati na predpisanem geografskem območju, prav tako pa morajo s tega območja izhajati tudi uporabljene surovine.

ZAJAMČENA TRADICIONALNA POSEBNOST

Z označbo zajamčena tradicionalna posebnost se zaščiti predvsem receptura ali način pridelave ali predelave. Sama proizvodnja ni omejena na določeno geografsko območje, saj lahko te kmetijske pridelke ali živila proizvajajo vsi, ki se držijo predpisane recepture, postopka in oblike.